Home » editorial » Julio Cortazar şi cartea lui Manuel

Julio Cortazar şi cartea lui Manuel


Am terminat de citit încă o carte, proză, Cartea lui Manuel, roman scris de Julio Cortazar.

Romanul în sine nu se structurează după o idee centrată, sau cel puţin aşa pare la o primă vedere, dat fiind faptul că aşa zisele capitole sunt introduse fără vreo legătură între ele, fără vreo conexiune, vreo continuitate. Aşa pare. De fapt, romanul vorbeşte despre o societate violentă, despre război, despre un grup de intelectuali şi onanişti, despre swingeri şi despre o ciupercă găsită într-un cimitir, despre pată, Lucien Verneuil, Andrés, Ludmilla, Marcos şi alte personaje care se adună, care discută despre multe lucruri.

Romanul este constituit din articole de ziar reale, pe care autorul Julio Cortazar le adună vreme îndelungată şi de care se foloseşte pentru a putea evidenţia, sinonim – a accentua, societatea care este din ce în ce mai violentă odată cu evoluţia sa. Deşi nu pare, personajul principal este un nou-născut pe nume Manuel care, speră atât cei ce-l apără, cât şi autorul, va reuşi să ştie şi să evite pericolul pe care-l presupune societatea violentă. Volentă? De ce? Pentru că în mijlocul anilor ’70, în America Latină, au avut loc o serie de mişcări revoluţionare, politice şi rasiste. De aceea autorul se foloseşte de gazetăria vremii pentru a ilustra mai bine ideea romanului.
Un moment de intensitate maximă îl reprezintă capturarea Vipului, a.k.a. un om politic influent al vremii sale, luarea sa ca ostatic şi cererea, aşa cum se obişnuia atunci, eliberării unor luptători de gherilă care să lupte, din câte am înţeles eu, contra acestor mişcări revoluţionare, acestor mişcări rasiste şi genocide din America Latină.

Un roman foarte complicat, foarte ambiguu şi de-asemenea care ne obligă într-un fel sau altul să ne gândim la societatea în care trăim, chiar şi azi. Pentru că, deşi tindem să credem că instituţii statale şi suprastatale, exemplu: UE, UNESCO, NATO, FMI etc., sunt bine puse la punct contra atacurilor teroriste şi ale celor extremiste sau ce ţintesc economia unei ţări, există încă multe defecte ale societăţii din ziua de azi, în general.

Vă urez lectură plăcută, şi, dacă aveţi replici sau ceva de adăugat la spusele mele de aici, vă aştept cu mare drag.

Imaginea prezentată nu-mi aparţine, este proprietate a editurii POLIROM.

Toate drepturile sunt rezervate editurii POLIROM, imaginea are caracter pur orientativ, nu comercial.

O interpretare mai eseistică, pe care eu nu o pot realiza încă, poate fi găsită aici. E în  engleză.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s