Home » eseu » Trebuie sau nu trebuie să lecturăm?

Trebuie sau nu trebuie să lecturăm?


Ce înseamnă a lectura? Care sunt scopurile, avantajele și dezavantajele acesteia?

A lectura înseamnă – dacă este să dăm o definiție standard, conform DEX-ului – a citi în afara manualelor; a citi un manuscris în vederea pregătirii pentru tipar. În sens larg, a lectura (a citi) înseamnă a citi o carte/  mai multe cărți a unui anumit autor/ ale mai multor autori în vederea acumulării de cunoștințe noi, de a-și lărgi orizontul imaginativ, sau pentru a vedea o opinie avizată în ceea ce privește un anumit domeniu (filosofie, estetică, istoria – unui popor –, medicină etc., etc.). Asta este definiția standard, tip eseu. Dar de fapt, lectura este mai mult decât atât, este un mod prin care omul scapă de orice altă grijă, trăiește cu maximă intensitate fiecare moment al acțiunii desfășurate în cadrul cărții respective (referindu-mă strict la beletristică). Cititul te eliberează, și-ți dă aripi să visezi.

Dar lectura mai are un scop sacru: înainte, în vremurile de demult, cititul se făcea în funcție de anotimp, sau de fazele lunii, de sărbătoare etc., etc. (lună plină, semilună, solstiții, Noaptea de Sânziene, echinocții, etc., etc.); Mircea Eliade spunea că ar trebui să existe un „Manual al perfectului cititor”, care să îi arate cititorului „tehnica prin care omul modern, ar putea folosi izvoare necunoscute de energie și de contemplație, tehnica armonizării sale cu anotimpurile, cu revelațiile” (M. Eliade, Fragmentarium, Humanitas, 2003, pag. 85-86).

Avantajele lecturii sunt aproape infinite; în funcție de starea noastră, lectura ne poate aduce în pragul exaltării, în pragul disperării, ne poate arăta „calea”, ne poate arăta cum suntem, cum sunt ceilalți, ne poate face mai sceptici etc., etc. Dar lectura și modul de a lectura diferă de la o persoană la alta, așa cum felul de a vorbi diferă de la om la om, astfel încât unei persoane căreia îi place ocultismul, nu va putea fi înțeleasă pe deplin de ce îi place „ocultismul”, de către o altă persoană. Un om care citește este un om fericit, este un om care are Informația, iar informația este lucrul cel mai prețios pe care cineva îl poate avea. Are o valoare inestimabilă. (Exemplu: Mircea Eliade a fost un om care a avut Informația, și a fost mai fericit, a fost eliberat de „cele pamântești”, depășind starea spirituală mediocră).

Desigur, dezavantajele nu lipsesc, un prim dezavantaj este cel al timpului (ai nevoie de timp pentru a citi și pentru a asimila informația), un altul ar fi, conform epocii actuale, batjocura celorlalți care spun că cititul este o pierdere de vreme și numai un „retard” ar sta și  „și-ar pierde vremea citind”. Locul de muncă iarăși este un dezavantaj în sensul că dacă ai un loc de muncă solicitant, îți rămâne foarte puțin timp pentru a citi.

Cam atât. Dacă îmi mai vine vreo idee, o voi nota. Voi ce considerați?

Advertisements

3 thoughts on “Trebuie sau nu trebuie să lecturăm?

  1. e, deci s-a păstrat (într-un fel), tradiţia: demult, cititul se făcea în funcţie de zilele cu o încărcătură simbolică semnificativă. Acum, majoritatea face cam la fel: citeşte din an în paşti..
    cel care nu citeşte e doar un om sărac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s