Home » editorial » Nicolae Filimon și Râmătorii săi

Nicolae Filimon și Râmătorii săi


Citindu-l pe Nicolae Filimon (și pe-al său slujnicar gentilom de mahala), mi-am dat seama de actualitatea nuvelei sale. Nicolae Filimon, alături de Heliade Rădulescu (știți voi, cel cu zburătorul), este un scriitor acid, ironic, cu un umor ce nu trece neobservat, care, prin nuvela de față, satirizează o întreagă societate.
Nicolae Filimon este orice, numai plat nu. Este adevărat, puțini din scriitori noștri mari, clasici, nu sunt recunoscuți pentru meritele lor, ci sunt desconsiderați ca fiind plictisitori. Totuși, nu ăsta e scopul acestui mic articolaș care va fi intitulat editorial, deși nu e tocmai un editorial.

Revenind. Din nuvelă, două personaje mari și late se desprind și prind viață. Primul, un ipocrit, mojic, spuneți-i cum doriți, este Mitică Râmătorian, care nu are studii superioare, este un sperjur și profită cât poate. Este un om cu două fețe, care profită la maxim de o fată foarte frumoasă, pe nume Rezi, o fată maghiară, săracă, ce locuiește într-o bucătărie nemțească cu mașină. Rezi îl iubește pe acest gentilom de mahala, dar sentimentul nu este reciproc. Cum am spus, el este un sperjur, un ipocrit, un profitor.

Al doilea personaj care prinde contur este Găinescu. El este un om ignorant și nătâng, care consideră că este de-ajuns să participe la manifestările publice (ca mai apoi să dispară ca un țânțar). El nu are ambiții, la fel ca Râmătorian, nu are studii înalte, dar nici nu-şi dorește (desigur, asta se schimbă în ultimul penultimul capitol, când Râmătorian dispare).

Desigur, ar fi mult mai multe de spus, stilul de conturare a caracteristicilor personajelor, sale, acțiunea, însă nu pot să le expun acum. Totuși, nu închei înainte de a vă espune viziunea sa asupra personajelor:

Mitică Rîmătorian este tipul junilor ignoranți, vicioși, corupți și fără avere cari, în ardoarea lor de a dobândi cu orice preț mijloace ca să-și satisfacă niște plăceri și ambițiuni diametral opuse poziţiunei lor sociale, devin tîrîtori, lingușitori și uneori chiar sperjuri. Oameni de felul acesta, din nefericire, se găsesc mulți în țara noastră.

Găinescul este încarnarea omului ignorant și nătîng, care, neputînd să facă zgomot în societate prin avere și merite, devine patriot improvizat; ia parte la toate manifestările zgomotoase și cu lăutari, apoi, crezînd că a servit de ajuns cauza națională, începe a poza ca amator sau mai bine pețitor la funcțiunea de director de minister și prefect de district! […] eți crede poate că o face aceasta din mîndrie! Nu, domnilor! vă amăgiți: aceea ce-l îndeamnă la aceasta este […] că un om ignorant mai lesne poate să fie director sau prefect, căci funcțiile acestea nu cer de la dînșii (cel puțin la noi) decît a subscri corespondenția cancelariii lucrată de alții; pe cînd funcțiile de cap de secțiune, grefier și cap de masă, reclamă cunoștințe speciale, rutină și osteneală; și tocmai aceste calități lipsesc cu totul de la Găineştii societății noastre. (Nicolae Filimon, Nenorocirile unui slujnicar sau gentilomii de mahala, Editura Minerva, București, 1998. Ediție îngrijită și cronologia vieții și operei de Mircea Anghelescu)

N.B.: Această nuvelă are un caracter actual, mai ales dacă dorim să facem, și chiar asta facem: aluzie la politicienii și oamenii cu funcții mari în stat ai zilelor noastre!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s