Home » Altele » Diferențe

Diferențe


aruncând un mic ochi prin blogosferă, am dat peste două bloguri:
1) cel al lui Mihai Bendeac, și
2) cel al lui Dan Negru.

primul, cel al lui Mihai Bendeac este… al lui Mihai Bendeac. adică? trivial, bădăran, pot zice. dar de ce?
păi, blogul său, deși nu vrea să recunoască, este despre scandal, tabloid, cum se formează damele de companie și altele. problema unde e? că mai toți (chiar și eu am abordat în trecut astfel de subiecte) abordăm subiecte tip fata de la pagina 5 sau educația în colaps sau politica e dușmanul nostru.

problema nu e aici, problema e la felul în care e abordată. căci, dacă un om e mediocru, atunci, populația mediocră îl va căuta (căci ce e mai frumos decât un mediocru faimos?). iată, așadar, faptul pentru care comentez blogul acestuia: lipsa unui limbaj civilizat, adaptat cititorilor, căci, nu poți scrie pe un blog (vorba aia) public, folosind înjurături (fie și vulgarisme); sau poți? nu, nu poți.

apoi, fie că susții cauze umanitare, cum ar fi: închiderea etnobotanicelor, sau căderea lui Băsescu, sau faptul că Galațiul e un oraș distrus – vorbele sale; limbajul e cel mai important. cu cât un limbaj e mai tipic, adolescentin, cu atât, zic eu, audiența va fi mai mare. dar care audiență? desigur, cea mediocră.

căci, comparativ cu articolele lui Dan Negru (sau blogul acestuia), Mihai Bendeac are, per articol, minim 47 de comentarii, în timp ce Dan Negru are, din câte am văzut eu, maxim 30, și atunci e ceva uimitor. de ce? pentru că Dan Negru are o abordare mai pertinentă, mai calmă a „subiectelor”, pe când Mircea Bendeac spune lucrurilor prea „pe nume”.

pentru un articol în care spune că a scris de pe telefon și că va reveni cu informații primește 57 de comentarii.

trageți concluziile. e vorba despre ceea ce spune și Matei Călinescu, anume că într-un stat democratic kitsch-ul este la putere (chiar și ce e kitsch-ios este „la putere”). de aici, rezultă că ceea ce este cu adevărat bun (din toate punctele de vedere), este ignorat.

dar voi știați asta deja, nu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s