Home » de prin periodice » Despre ce citesc

Despre ce citesc


momentan citesc Golanii lui Liviu Rebreanu, o antologie de schițe și nuvele. și, din câte am citit până acum, se pare că există mai mult decât arhicunoscuta „injustiție” aplicată țăranului, soarta țăranului și a satului român. despre cum sunt asupriți și așa mai departe.

de fapt, are și texte sarcastice, ironice, sau chiar profunde (să spunem așa) legate nu de săteanul român, cum am zis mai sus, ci legate de femeie. de cum e ea bătută de bărbat, vorbește despre cei ce locuiesc în mahalalele Bucureștiului secolului XIX.

însă asta mi-a adus aminte de cum în școala generală și în liceu ni se îmbuibă capul cu tot felul de idei de acest gen, în care opera se învârte numai în jurul cozii sale țărănești și a condiției sale rustice. același lucru ni se spune despre Caragiale, mon cher!, manualele folosind numai și doar aceleași idei despre incorigibilul domn Goe, despre comicul, sarcasticul, ironicul nenea Iancu. dar… există și o altă față a acestui nene Iancu, o față pe care vă invit să o aflați citind puținele sale nuvele și piesa de teatru (pe care nu am apucat s-o citesc, e drept, dar am citit critice legate de ea, și-ncurând voi citi și piesa în sine) Năpasta.

ce ciudat, ce straniu și ce coincidență, Rebreanu are un limbaj, pe-alocuri, caragialian!

N.B.: nu spun că ar fi rău, ci că trebuie și olecuțică de diversitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s