Home » Altele » Dramatismul quotidien

Dramatismul quotidien


în fieștecare zi, când pornesc cutia cu miracole (T.V.-ul), și comut componentele sale minuscule pe un anume post muzical, rămân oarecum uimit.

de ce? veți spune că-s nebun, dar rămân uimit pentru că văd atâta tragism. și nu mă refer la acel tip de tragism afectat, patetizat, mimat.

nu, mă refer la acel tragism pur de care vorbea și Aristotle, și Plato, și mulți, mulți, milți alții (vă vine să credeți sau nu, chiar și nenea Iancu a vorbit pe tema asta, dar altfel). tragismul ăla cathartic, care te mișcă și care-ți mișcă fiecare osișor din corpulețul ăsta al tău mic, umanoid.

de par egzamplu, să ne înturnăm privirile către ceea ce am spus mai sus și să ni le aruncăm asupra unui videoclipuleț (zilele astea am auzit o tanti folosind foarte multe diminutive, ceea ce mi s-a părut super ultra mega comic), anume cel al lui Pitbull feat. Jennifer Lopez — On the floor.

așa. folosindu-ne de o tehnologie de top, vom arăta doar un singur cadru din tot videoclipul. plotul e așa: el și ea-s într-un club. lume multă, party, băutură, femei. tot ce vrei.

cântă ei doi pe-acolo. dansează, cântă. iată câteva versuri edificatoare:

All I need is some vodka and some chunka coke
And watch a chick get donkey konged
Baby if you’re ready for things to get heavy

care, în traducere (liberă sau nu) se traduce prin:  Niște vodcă și cocaină sunt tot ce-mi trebuie,/ Și să privesc o gagică care e „beată cobză”/ Iubito, dacă ești pregătită pentru ca lucrurile să devină „mari” (…).

sau: Darling I want the whole world to
Get on the floor, care, la fel: Dragă, vreau ca întreaga lume să/ Pășească pe scena de dans (!).

și lista poate continua cu versuri de-ale J. Lopei (da, am rebotezat-o)

practic, ei anulează tot restul lucrurilor pe care le-au făcut restul hominizilor: artă, religie, cultură. totul se rezumă la sex, droguri, băutură, dans. flirt, dans, dans, muzică, muzică (era un film cu titanii și bla bla bla bla, unde, tot la fel, ideea asta era foarte bine arătată: în un club din Las Vegas se împărțeau prăjituri Lotus, carele îi făceau pe cei ce le mâncau să mai vrea; practic, le amorțeau simțurile). și mie chestia asta mi se pare că, la un moment dat, devine tragică: mulți oameni beți, care, într-un club în care muzica cântă încă, sunt amețiți, amorțiți, flasci, sticle peste tot, probabil efluvii, vomismente etc. etc. ei, asta ar fi tragic, iar undeva, sus, Pitbull stă și privește și rânjește mulțumit.

asta mi se pare de-a dreptul grotesc & tragic.

un alt videoclip de gen (desigur, mă pretez doar la videoclipurile engleze autentice, pentru că cele românești sunt doar un fake, un fals în materie de idei muzicale) ar fi tot cu Pitbull, dar de data asta cu nea Ne-Yo — Give me everything tonight.

bun. ideea e cam aceeași; doar că diferă o mică idee + niște note cântate la pian care te rup.

iată, dar, ce spune nenea:

Tonight I will love love you tonight
Give me everything tonight
For all we know we might not get tomorrow
Let’s do it tonight.

                                         ↓

În noaptea asta voi iubi, te voi iubi la noapte;
Dă-mi totul în noaptea asta,
Căci cine nu se știe dacă mai apucăm ziua de mâine.
Să o facem la noapte.

deci mergem pe ideea nihilistă: et in nihil ego; sau pe cea a vanului: omnia vanitas. poate nu vom apuca ziua de mâine, așa că hai să ne trăim ultima sutime de metru pe care ne-a dat-o viața/ Dumnezeu. cum? prin o decădere morală imediată, nemediată. să ne contopim trupurile diseară, să uităm de norme, morală, religie. dă-mi trupul tău. dă-mi seva ta, aproape că strigă musiu.

desigur, la sfârșit se aud niște note de pian în decrescendo, ceea ce, pe mine cel puțin, mă rup.

am aberat destul pe tema asta, desigur, putem extinde la multe alte videoclipuri, melodii (mă refer la ceva ce nu are legătură cu filosofarea, cu meditația, literatura, pictura, muzica clasică etc.)

Advertisements

2 thoughts on “Dramatismul quotidien

  1. Excelent… subscriu întru totul. Felicitări, Florin, pentru valorile care se regăsesc în tine la vârsta asta! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s