Home » eseu » Despre libertate

Despre libertate


încercând să scriu despre ceva, scriu despre libertate.

atașat blogului cultural licărirea unei clipe de fericire este un sondaj de opinie expirat în care ceream și eu o părere: ce este libertatea pentru tine?

nimeni nu a vrut să voteze. nu că aș avea ceva contra acestor abțineri, însă mi s-a părut chiar aiurea să nu votezi deloc.

trecând peste, citeam undeva, într-o carte (Descartes — Omul revoltat), că libertatea este de partea celor care au puterea. asta zicea Hitler, că nu ceea ce este ilegal pentru alții (să zicem democrați), dacă servește puterii și libertății exercitării puterii tale, este ilegal, ci ceea ce este ilegal pentru democrați, să zicem, este legal pentru tine.

mai departe. ce este libertatea pentru tine?

„pentru mine?
da, pentru tine!”

păi, pentru mine libertatea este ceea ce pentru alții este uitatul la TV, scuipatul, înjuratul, bătutul, fumatul, băutul, fotbalul și tot ceea ce mai doresc ei să exercite.

pentru mine libertatea este puterea de a citi în autobuz Eseu despre luciditate, fără să vină cineva să mă întrerupă, pentru mine libertatea este puterea de a zbura peste blocuri, ca un pescăruș, pentru mine puterea este libertatea de a visa și de a fi copil, deși „trăim într-o lume crudă, ce nu te mai lasă să visezi!”

libertatea de a demisiona, de a muri, de a învia. de a mă ruga, de a mă urî, de a te iubi, de a te dori, de a, de a, de a…

libertatea este garantată de constituție, însă citeam undeva așa: omul este absolut liber numai și numai în propria-i casă, acolo legea stă și așteaptă, nu are voie să intre.

haaaa!!!

iată ce este libertatea, o casă…
un apartament.

desigur, sunt complet subiectiv acum, însă asta e libertatea pentru mine. sunt liber să visez. să scriu, să ajut copiii, să mă implic. să nu fiu indiferent.

să mă consum pentru lipsa rezultatelor satisfăcătoare la BAC, pentru lipsa de scrupulozitate a puterii centrale de stat, pentru lipsa de interes a sănătoșilor și a cultivaților față de sănătatea și cultivarea prostimii, pentru, pentru și iar pentru.

pentru că degeaba spun cei de la PetromV că România va crește prin bun simți și responsabilitate, dacă școlile arată ca un muzeu, dacă spitalele arată ca niște pivnițe de tortură!

revin cu adăugiri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s