Home » Altele » Să vorbim despre

Să vorbim despre


să vorbim despre minciună.

de ce credeți voi că mint oamenii? de ce la fiece 10 minute gura aruncă o chestie care nu miroase bine.
de ce se simte nevoia ocolirii, modificării sau pur și simplu a negării a ceva?

de exemplu, de ce mint adulții? adulții-i mint foarte mult pe copilași, atât de mult, încât copiii la un moment încep și ei să mintă, iar părinții se plâng că „înainte nu mințea deloc!…”

păi mint pentru că minciuna le oferă siguranță; e mai sigur să știi că nu știi unde-au dispărut ăia 10 lei decât să spui că i-ai băut iar, și să te cerți cu soția, mama, tata, unchiul etc. (sau ceva de genul ăsta).
e mai ușor să spui că nu știi unde ai pus lănțișorul iubitei tale, că i l-ai dat înapoi sau că nu mai știe ce face cu lucrurile decât să-i spui că l-ai rupt sau că l-ai pierdut. e mai ușor să spui da! decât nu!, e mai ușor să-l lași pe ăl de lângă tine să trăiască cu iluzia că-l apreciezi, că-l stimezi, când tu de fapt profiți de prostia lui (mă rog, naivitate).

și tot așa. oamenii mint pentru că, cică, nu vor să-i rănească pe cei de lângă ei, așa că spun ceva ce poate că e real, dar nu e totalmente adevărat.

adevărul îi doare pe oameni, deși „ăsta-i adevărul”. și, atunci, se ascund în spatele unei măști parțiale, care să-i țină la loc ferit de anumite obligații.

un articol scurt.

chiar dacă pare bădăran, nediplomat, nesimțit, mârlan și nu-mai-știu-cum, un om sincer este mult mai de preț decât un om care spune doar „o minciună nevinovată!”, pentru că „cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” — foarte extrapolat și recontextualizat.

da, o parte e informație preluată și procesată (universal afirmativă, SAP)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s