Home » Altele » Aforisme prelungite

Aforisme prelungite


scopul scuză mijloacele, Ioane. striga itaglianul ăla, Machiavelli. un chelbos gras plin de cultură. de fapt, nu e de mirare, căci băiatul a învățat și a cetit de i-a căzut părul. numai că nu a fost bine înțeles băiatul ăsta.

căci se spune că un om machiavelic, cu un râs machiavelic este un om diabolic, care are un plan malefic, rău adică, dar, de fapt, machiavelic este de fapt un om cu gândirea lui Machiavelli, adică obiectivă, realistă, sinceră, căci Machiavelli a fost un om sincer, care nu a mințit. cel puțin așa ne spun prefațatorii cărților sale (ce am citit eu Principele, Mătrăguna). bine, a mințit în piesa de teatru, dar cu toții mințim în literatură (până și afurisiții ăia greci au mințit în Legendele și miturile lor).

de ce nu e bine să minți? asta spune și Machiavelli; căci, dacă-ți minți acoliții, asociații, cei care-ți acoperă spatele, atunci, nu ești un om de cuvânt, iar principii trebuie să fie oameni de cuvânt, care, odată ce și-au dat cuvântul unui prieten, unui asociat, trebuie să și-l onoreze. și nu, scopul nu scuză mijloacele, căci nu ești scuzat că ai mințit pe cel de lângă tine/ cea de lângă tine doar pentru a nu-i răni sentimentele, sunt alte căi prin care poți să-i spui ce părere ai despre ea într-un mod mai plăcut.

Machiavelli e un tip super, mi-a plăcut eseul său, care are aplicabilitate (ce cuvânt!) și-n ziua de azi, dar nu numai în domeniul politicii principatelor, ci și în domeniul socio-umanului.

„baby, it’s Okay to say that you love me/ I think of you, yeah, still think of you!” (Cee Lo Green – It’s Ok)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s