Home » de prin periodice » Notițe din conferință

Notițe din conferință


ieri, în și la scumpa mea facultate de litere din Galați a avut loc o conferință pe tema femeii în literatură și societate (dacă am ținut bine minte). invitați: rectorul universității, Viorel Mînzu, decanul Facultății de litere, Nicolae Ioana, Maya Simionescu, academician, biolog român, Teodor Dima, filosof și membru corespondent al Academiei Române, și, desigur,cel mai mare dintre mare, Eugen Simion, director al Institutului de Istorie și Teorie Literară G. Călinescu.

conferința a fost deschisă cu o cuvântare a rectorului universității, care a ținut să spună că aceste manifestări sunt bine-venite, și că, deși nu se caută să fie mediatizate, sunt bine-venite, și sunt o dovadă a faptului că în Galați în continuare există o viață culturală, științifică, deși nu la fel ca-n București, Iași, Sibiu, Brașov, totuși, și Galațiul are o viață culturală cât de mică. rezistă, mă! – nota mea.

apoi, doamna Maya Simionescu a spus că femeile au fost un factor important în ceea ce privește progresul tehnic și tehnologic; Rosalind Franklin, spre exemplu, ar fi trebuit să primească premiul nobel pentru descoperirea ADN-ului, ea a început cercetările privind genomul uman și tot ea ar fi trebuit să primească premiul nobel, dar a murit cu 4 ani înainte de decernarea premiului. la fel și Marie Cuirie. a lucrat alături de soțul ei în domeniul radioactivității, și, după ce acesta a murit, ea a continuat să lucreze în acest domeniu și a reușit să-și crească singură copiii. a avut un rol deosebit.

tot ea, Maya Simionescu, spunea că „feminitatea poate salva societatea de azi, poate chiar omenirea”.

mai departe, Teodor Dima a zis că pentru el femeile sunt la fel de importante ca bărbații, nu am reușit să notez foarte mult, din păcate.

mai departe, decanul facultății de litere, Nicolae Ioana, a spus că deși „facultatea e condusă de un bărbat, e tot pe mâna femeilor” într-o notă de glumă și voie bună, dându-i cuvântul lui Eugen Simion, care a ținut un elocvent și minunat, aș zice, discurs la adresa femeii în literatură. discurs pe care-l voi sintetiza mâine, acum mi-e prea lene

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s