Home » recenzii » Lecturi: Thérèse Desqueyroux

Lecturi: Thérèse Desqueyroux


lectură: Thérèse Desqueyroux, de François Mauriac, franțuz.
nuvelă.
lectură interesantă doar de la pagina 40 încolo, când deja se vede conflictul. autorul/ naratorul (cum vreți voi) se joacă pe două planuri, o dată, cel social, în care sunt reflectate valorile sociale și cutumele familiilor (familiei) din Landes, ce-și duc traiul între Saint-Claire și Argelouse (ordinea e inversă); a doua oară, pe plan interior, reflectând, în spiritul nuvelei de factură psihologică, stările de frustrare, curiozitate în fața morții (Thérèse) și frica de aceasta, atavismul, „cretinizarea”, o viață bovistică, ghidată de legi organice, interioare, cu decizii luate „în interesul familiei, pentru familie” (Bernard).

conflictul nuvelei, felul în care este scrisă și finalul sunt oarecum previzibile, în spiritul nuvelei psihologice, în sensul că se termină cu bine, Thérèse rămânând în viață, bucurându-se de viață, ceea ce mă duce cu gândul la ceea ce s-ar putea numi fie ananke (întunecata fatalitaet), fie moira (destinul implacabil); pentru că niciunul din personaje nu iese de sub „stăpânirea” destinului, de sub legile impuse, dictate de acesta, singurul personaj contrastant, până la punct, fiind Thérèse Desqueyroux, care încearcă și se gândește la posibilitățile pe care le-a avut, la acel dacă la care ne gândim cu toții uneori.

nevrând să par școlar, nuvela e plăcută, dar doar de la un punct încolo, din punctul meu de vedere. acum…

notă: 8? nu știu, nu dau note, știu că mi-a plăcut, adică m-a atras, am găsit substanță, dar nu m-a transformat, transfigurat, transmutat. iar finalul e chiar… deschis. ceea ce e bine. citiți-o.

lectură plăcută!

Mauriac, François – Thérèse Desqueyroux, Editura Curtea Veche, București, 2010, colecția Carte de buzunar

Advertisements

2 thoughts on “Lecturi: Thérèse Desqueyroux

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s