Home » Altele » ducând o sacoșă

ducând o sacoșă


ducând o sacoșă de acasă la bunică-mea, am ajuns la o concluzie (oare?). se făcea că mi-aduceam aminte de un fost coleg de muncă, pre numele-i Marius, care era (un fel de) șef de raion la sanitare (băi, căzi, dușuri, robinete etc.), care terminase psihologia. facultatea de psihologie. o absolvise adicălea (știu că știți).

acum, ideea e așa: vorbeam cu el despre muncă (ce chestie, nu?) în pauzele de masă și-mi zicea el că nu are unde să se ducă să muncească; că-s zilele care sunt, că trăim vremurile pe care le trăim și că, colac peste pupăză, are și copil, și nu-și permite(a) să umble prin țări de peste mări după câini cu covrigi în coadă, după lapte și miere și așa mai departe.

acum, am un coleg de facultate care zice așa, și asta-i, cred, cea mai interesantă idee a sa de când hău și pârău, anume că există o diferență mare între „job” și carieră.

fiind tributari romglezei, vom spune că suntem perfect de-acord cu această dihotomie: job – locul de muncă pe care-l frecventezi fiindcă îți oferă salariul minim pe economie sau altceva; carieră – munca pe care o prestezi din pură pasiune, din piacere, și așa mai departe.

revenind la colegul meu fost de muncă: nu știu, poate că i-a plăcut să facă Psihologia, facultatea, cursurile, adică să le urmeze, adică să absolvească cursurile respectivei facultăți, al cărei domeniu de studiu este psihologia, însă dacă nu a reușit să urmeze mai departe calea pe care a apucat să pășească poate fi și această dorință de a obține un venit, de a avea un loc de muncă asigurat; altfel spus, nu are chemare către a face ceea ce a studiat, adică psihicul (uman sau nu); mai mult, dacă nu ai aplecare către așa ceva, degeaba ești tu cel mai bun și cel mai cool și ai toate informațiile necesare, că nu vei excela în ceea ce vei face.

adică, cu alte cuvinte (așa cum am zis-o în alte rânduri și cu alte prilejuri), că nu are rost să te-apuci să studiezi ceva anume dacă nu-ți place. lași baltă totul (te-neci ca țiganul la mal, te caci în mijlocul drumului) și te-apuci de ceva ce chiar îți place. asta, zic, la facultate; că liceul și gimnaziul sunt chiar foarte importante.

da.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s