Home » de prin periodice » sfaturile lui Schopenhauer

sfaturile lui Schopenhauer


Regula de viață nr. 11

O dată ce nefericirea e aici și nu mai e nimic de făcut, să nu ne mai permitem să gândim că lucrurile ar fi putut fi altfel, precum regele David sau elefanții înjugați. Dacă nu, suntem niște heautontimoroumenos („călău cu sine însuși”, Terențiu). Totuși, atitudinea inversă are avantajul – pedepsindu-ne pe noi înșine – de a ne face mai prudenți altă dată.

Regula de viață nr. 20

Este inutil, este periculos, este imprudent, este ridicol, este vulgar să lăsăm să ni se vadă furia sau ura prin cuvinte sau prin mimică. Nu avem dreptul să ne manifestăm niciodată furia sau ura altfel decât prin fapte. Vom ajunge la acest ultim rezultat cu atât mai sigur cu cât vom evita mai mult prima atitudine.

Regula de viață nr. 22

(…) Multe nenorociri vin de fapt din ignoranța în aceste probleme, ignoranță favorizată de optimism. Tânărul crede că lumea a fost creată pentru a ne bucura de ea, că este un loc al fericirii, fericire ratată doar de cei care nu sunt desetul de abili pentru a o căuta. El e încurajat în această idee de romane, poezii și de ipocrizia pe care lumea o cultivă pretutindeni și întotdeauna salvând aparențele exterioare. Pornind de aici, viața sa este o vânătoare (începută după mai mult sau mai puțin reflecție) în vederea dobândirii fericii pozitive, care trebuie să constea obligatoriu în plăceri pozitive. Pericolul nefericirii la care ne expunem astfel trebuie asumat, căci viața este orientată către obținerea fericirii și a plăcerii pozitive. (…) Nebunul aleargă după plăcerile vieții și se trezește înșelat: într-adevăr, relele pe care le-a evitat sunt teribil de reale, și dacă ar merge prea departe pentru a le evita renunțând la numeroase plăceri, nimic nu e pierdut, căci toate plăcerile sunt himerice și am da dovadă de meschinărie și de ridicol regretând plăcerile pe care le-am lăsat să ne scape.

Arthur Schopenhauer – 50 de reguli de viață. Arta de a fi fericit, Ed. Antet,  Prahova, 2010

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s