Home » Altele » despre comunism 2

despre comunism 2


comunismul m-a fascinat încă din clasa a 8-a, când am auzit prima oară discutându-se de(spre) el am rămas șocat. pe-atunci, neștiind cum se folosește internetul, nu prea aveam posibilități de informare, dar mă fascina felul în care profesoara de istorie ne relata „aventuri” prin care au trecut ea și soțul ei (de origine evreiască, parcă).

timpul a trecut, am mai aflat una-alta, liceu, cărți, ore, documentare etc. și am aflat ce lucruri a făcut comunismul. sau, și mai bine, cum s-a ajuns la acest tip de comunism. răspunsul (răspunsurile) au întârziat să apară (comunismul fiind „practicat” și-n statul democrației neegalat, SUA, comunismul american). foarte mult timp. dar oamenii au simțit, oamenii au trăit pe pielea lor, creierul lor a înregistrat fiecare zi din fiecare lună din fiecare an al existenței lor sub oblăduirea partidului unic, denumit, monolitic (cum ar zice Tismăneanu), Partidul Comunist, parte integrantă a Cominternului, din Kremlin sau Moscova, țara-mamă a acestui concept abuziv, abrutizant.

oamenii nu au uitat și nu vor uita mulți ani toate crimele, toate abuzurile și atrocitățile pe care le-a comis comunismul de-a lungul întregii sale existențe; dacă la început era mai moale, mai voalat, în timpul și sub conducerea lui Stalin comunismul a atins cote amețitoare, crimele, abuzurile, atrocitățile sale au atins un stadiu al maturității de neînchipuit.

dar oamenii nu uită și nu vor uita. și păcatul cade asupra copiilor, asupra noastră și a părinților noștri, fiindcă ei se/ ne hrănesc direct cu laptele amestecat cu ideologia – mai mult sau mai puțin – comunistă, iar promisiunile unor istorici sau analiști ai istoriei, ai progresului istoric etc. nu s-au împlinit, fiindcă 20 de ani de la Revoluție nu vor șterge din amintiri jumătate de secol aproape de opresiune, de frică, de abuz, de „viol” și de uniformizare a societății și a membrilor ei.

nu, acestea nu se uită, rana este proaspătă, se poate vedea ușor acest fapt. trebuie doar să fim atenți. și, de aici, o multitudine de derivați, fie ei în plan politic, economic, social etc. – de aici acest întreg hiatus și stânjeneală sau autoabrogare a unor principii proclamate cu puțin timp înainte.

„România, trezește-te!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s