Home » de prin periodice » despre bolșevism

despre bolșevism


„Bolșevismul repet, este reacționar: el nu știe să creeze. Folosește ceea ce se găsește, ceea ce au creat alții înaintea lor. Pe scurt: bolșevicii, prin esența lor, sunt paraziți. Bineînțeles că ei nu știu și nu înțeleg acest fapt. Și chiar dacă l-ar înțelege, nu cred că ar fi în stare s-o recunoască deschis. În toate domeniile asupra cărora s-a extins activitatea lor s-a făcut simțită această particularitate. Ei înșiși își formulează obiectivul în așa fel, încât trebuie totul distrus și numai după aceea să înceapă creația. Dacă bolșevicii convinși, cei «cu ochi albaștri», ar putea să reflecteze asupra celor afirmate de ei, s-ar îngrozi. Nu mai vorbesc de faptul că o asemenea formulă este în totală contradicție cu teoria fundamentală a socialismului. Se înțelege de la sin că Marx mi-ar fi recunoscut, drept elevi și discipoli ai săi, pe cei care au proclamat un asemenea program. Marx pretindea că socialismul este cea mai înaltă formă de organizare economică a societății, derivată cu o necesitate implacabilă din organizarea burgheză anterioară, după cum economia burgheză a urmat-o pe cea feudală… Iar socialismul nu numai că nu presupunea distrugerea organizării de tip burghez, a economiei, din contra, presupunea menținerea acesteia în totalitate și inviolabilitatea totală a tot ceea ce a creat sistemul social anterior. În conformitate cu aceste idei, sarcina socialismului, după Marx, era una creatoare. Transformarea economiei burgheze într-una socialistă însemna că pe calea trecerii spre stadiul cel mai înalt, perfecționat, de organizare a producției, să nu se distrugă, ci să se obțină creșterea productivității țării: era o sarcină pozitivă. Bolșevicii au renunțat imediat la ea, întrucât, pesemne, simțeau că nu este menirea lor să creeze. Este mult mai simplu, ușor și acceptabil să trăiești în contul celor create anterior. În fond, bolșevicii nu distrug nimic. Ei pur și simplu trăiesc cu ce au găsit în organismul economic anterior. Atunci când cineva i-a reproșat lui Lenin că bolșevicii se dedau la jafuri, el a răspuns astfel: «Da, jefuim, dar jefuim ce s-a jefuit». Fie ca această afirmație să fie corectă și că, de fapt, bolșevicii își însușesc într-adevăr ceea ce înainte a fost luat cu forța, dar aceasta nu schimbă nimic. Bolșevicii rămân paraziți, întrucât fără să adauge ceva la ceea ce s-a creat înainte se hrănesc cu sevele organismului de care s-au lipit. (…)

Birocrația rusă a fost întotdeauna parazitară. Mai mult decât atât, nu numai clasele conducătoare, dar și înalta societate rusă, într-o măsură mai mică sau mai mare, ducea o existență parazitară. Îmi amintesc că pe timpul studenției mele, când au fost publicate primele rapoarte ale inspectorilor de fabrică, profesorul Iazul, om de știință cunoscut în întreaga Rusie, inspector pentru regiunea Moscova, și-a formulat astfel impresiile, după ce a vizitat fabricile din regiune: «Industriașul rus caută să obțină câștiguri nu ca industriaș, adică prin îmbunătățirea modului de producție, ci prin orice altă cale, în principal prin exploatare nerușinată și înșelarea muncitorilor». (…)”

și continuă așa pe alte 20 de pagini. o descriere foarte frumoasă (să-i spun așa, oare?) a bolșevismului.

Lev Șestov – Ce este bolșevismul, în Filosofia tragediei, traducere din limba rusă de Teodor Fotiade, studiu introductiv, tabel cronologic și bibliografie de Ramona Fotiade, îngrijitor de ediție, Mircea Aurel Buiciuc, editura Univers, București, 1997

Advertisements

2 thoughts on “despre bolșevism

  1. libertatea pulii îmi vine să spun, altfel nu prea ai cum. omul nu este liber, așa cum eu nu sunt femeie. cel mai bine a zis-o Sartre, „omul este condamnat la libertate”.

    • da. cel mai bine a zis-o Sartre. dar Șestov vorbește despre altceva, despre cum a căutat bolșevismul să seducă masele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s