Home » Altele » despre autoritate

despre autoritate


astăzi am fost la dublă lansare de carte, nu contează unde și cum, ceea ce contează este faptul că cei care au vorbit despre poeții care și-au lansat volumele de poezie au vorbit într-un anume fel, iar acel fel mi- readus în minte dilema privind autoritatea.

acum ceva timp, în urma unui concurs de debut, am fost foarte încântat să aflu că voi debuta în volum; nimic interesant până acum, însă discutând acest fapt cu un prieten am ajuns într-un soi de polemică;

ceea ce a dus la o dilemă care s-a cristalizat ulterior; cine (mai) este în măsură să vorbească despre o carte, de orice fel ar fi ea, în așa fel încât ceea ce spune să fie valid; nu intru în discuția privind gusturile, nu asta urmăresc, ci ideea de autoritate; fiindcă ne aflăm (de ceva zeci de ani) într-o continuă schimbare ce are efect pe toate planurile; da, discuția dintre Vechi și Moderni, dintre bătrâni și tineri – disputa, polemica – sunt vechi de secole, însă cine are dreptate și cine nu?

mai are vreun rost să vorbim despre autoritate într-un context post-cum-o-fi-el? cine este în măsură să judece, să evalueze? ce îi conferă, la rându-i, individului în cauză autoritatea necesară pentru a putea, pentru a-i legitimiza judecata de valoare asupra cutărei sau cutărei cărți? sau situație, sau orice ar fi.

nu cred că se mai poate vorbi de așa ceva în măsura în care, referitor la o aceeași carte, să spunem, poate rezulta un adevăr al ambelor părți – ambele persoane angajate în polemică au argumente pertinente și destul de puternice încât să aibă fiecare dreptatea sa.

adevărul, nu Adevărul.

nu e o chestiune de dilemă, pentru că Nicolae Tzone poate avea într-o aceeași măsură dreptate pe cât poate avea și Radu Vancu – să zicem; sau, ceva mai vechi, la fel poate să aibă dreptate Levi-Strauss pe cât poate avea și Genette privitor la un sujet sau un altul.

dileme, dileme. dar problema rămâne undeva în fundal; ce și cine poate conferi autoritate unui individ (Academia? recunoașterea unor instituții culturale independente?), cine?

mneh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s