Home » Despre „ca și”

Despre „ca și”

dintr-un raport al Academiei Române din luna mai a anului trecut. fiindcă este destul de popular acest fenomen de folosire a secvenței ca și, postez aici care și cum stă treaba de fapt:

5.3. „Ca și medic”

Secvența ca și este utilizată corect numai atunci când introduce un subordonat comparativ (El este la fel de uimit ca și tine). Atunci când ca și introduce un subordonat calitativ sau de relație, utilizarea este greșită. Apariția acestui și parazitar se poate explica prin încercarea de a evita o cacofonie (ca și colaborator, ca și consilier), dar ea se extinde și în exemple unde nu mai este vorba de cacofonii (ca și profesor, ca și medic). Pentru evitarea cacofoniei, se recomandă folosirea prepoziției drept sau a locuțiunii prepoziționale în calitate de, atunci când substantivul exprimă o calitate, și a locuțiunilor prepoziționale din punctul de vedere, în ce privește etc., atunci când este vorba un subordonat de relație:

● „vrea să ne demonstreze cât de talentat este ca și cântăreț” (TVR 2, 18.V) – corect: vrea să ne demonstreze cât de talentat este în calitate de cântăreț;

● „ce se poartă ca și lungime” (TVR 2, 26.V) – corect: ce se poartă ca lungime;

pentru că a devenit un adevărat fenomen, alături de altele, folosirea „ca și-ului” în enunțuri în care nu are ce căuta sau pentru a evita cacofonia. cum se spune și mai sus: căutați alte formulări, căci omul nu este, ca și Dumnezeu, creator. ca și fecioru-tău, Jean vrea să se facă fotbalist etc.

sursa.

Advertisements

2 thoughts on “Despre „ca și”

  1. Pingback: Despre „ca și” | DozaDePoezie

  2. Pingback: Anunț 5 | licărirea unei clipe de fericire

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s